Husk at lade børnene slappe af på ferien

Så er det endelig fridag eller ferie, og der skal bruges tid sammen. I skal rigtig have det sjovt og indhente alt det forsømte fra hverdagenes stress og jag. I skal i Tivoli, i legeland, i Legoland eller måske en tur til de kanariske øer. I gør det helt sikkert i bedste mening og for at give jeres børn nogle dejlige og gode oplevelser. Men børn har også en hverdag proppet med skole, institution, lektier, legekammerater, fritidsaktiviteter, bedsteforældre, og alle dagligdagens øvrige gøremål. Så når de har fri, har de om nogen brug for at koble fra og slappe af.

Tag væk – men ikke for langt væk

Det kan være en rigtig god idé at bruge en weekend eller en ferie væk hjemmefra. Mest fordi I som forældre har en tendens til at bruge fritiden på at gøre rent, vaske tøj, ordne have eller noget andet praktisk. Der kommer måske også en bedstemor eller en legekammerat forbi. Skal børnene rigtig have lov til at slappe af og lade batterierne op, kan det være en god idé at tage væk. Men bare en køretur, så ikke dagene bliver ædt op af nye indtryk og lang transporttid. Overvej ét af de lækre sommerhuse rundt om i Danmark og lad familien slappe af sammen.

Se hvad dagen bringer

Når I er nået frem, skal I ikke proppe dagene med ture og andre planer. Medbring nogle gode spil, nogle bøger og lidt andet, børnene har brug for. Undgå helst ipads og tv, hvis weekenden skal have den helt rigtige afstressende effekt. Det gælder selvfølgelig også jer som forældre; lad mobilen blive i tasken. Se ellers, hvad dagene bringer. Hvad har I og børnene lyst til? Gå en tur ved stranden, køb en is, eller slap af en hel dag i nattøj med en omgang ludo eller en god bog. Læs mere om hvordan du lokker børn med ud at gå og på vandreture her. Børnene vil nyde at have jeres fulde opmærksomhed og et roligt tempo, hvor der ikke stilles krav til dem. Måske skal I endda have pandekager til aftensmad? Se eksempelvis den her lette og lækre opskrift på pandekager som børn elsker.

Skriv kvalitetstid i kalenderen

Det kan være rigtig fint med en tur i Tivoli eller i legeland, men det behøver ikke være hver weekend eller mange ting på én gang. Sørg for at booke tid i kalenderen til de afstressende dage, hvor familiens batterier lades op, og sæt så nogle sjove og spændende ture ind nogle andre dage, så børnene har noget at se frem til. Og så I som forældre husker at sætte tid af til at være mere intenst sammen og komme hinanden lidt mere ved, end hverdagen tillader, hvor timerne hurtigt bliver slugt af arbejde, indkøb, transport, madlavning og rengøring.

I behøver ikke tage væk

Indimellem kan det være sundt at trække stikket helt og tage væk i f.eks. et sommerhus. Men sådan behøver det ikke at være hver weekend. Sæt én weekend om måneden af til ”tulletid”, hvor der takkes nej til aftaler, og hvor der ikke laves planer for weekenden på forhånd. Slap af derhjemme, og lad børnene afgøre, hvad dagene skal gå med. Alternativt kan i også tage på en kort weekends tur eksempelvis et minicruise til Oslo.

Leave a Comment